PMR

Hier kan je alle vragen, tips & tricks kwijt over Bike-to-bike, Bluetooth, Intercom systemen, GSM,... kortom alle communicatie perikelen

Moderator: GVN

Plaats reactie
eiRTee
Berichten: 649
Lid geworden op: 26 dec 2005, 09:54
Woonplaats: Aalst
Locatie: nevest Oilsjt

PMR

Bericht door eiRTee »

iemand ervaring met dit http://pmrradio.nl/?utm_source=fb&utm_m ... _source=fb" onclick="window.open(this.href);return false;
Harald
Berichten: 6129
Lid geworden op: 28 sep 2004, 20:04
Locatie: Opwijk

Re: PMR

Bericht door Harald »

Neen, niet met deze. Heb ze ook al ééns bekeken. 15Km lijkt me erg ver voor een PMR.
Misschien is kijken op YouTube voor wat test filmpjes .
"God made some cops Perfect - the rest he put in cars!"
Afbeelding"Alle vakkennis is een samenzwering tegen het lekendom."
MOTOBLOG
Berichten: 1839
Lid geworden op: 21 jul 2006, 11:46
Woonplaats: Laakdal

Re: PMR

Bericht door MOTOBLOG »

Een PMR (indien gekeurd) heeft een zendvermogen van 0,5 Watt. Dit is wettelijk bepaald, net zoals het feit dat je de antenne niet kan verwijderen.
Alleen dan kan hij gekeurd zijn en mag je die vrij gebruiken zonder zendmachtiging en dat in de meeste (EU) landen waar dit is opgenomen in de wetgeving.

Nu zijn er links en rechts wel te verkrijgen waar je de antenne wel kan verwijderen (eventueel ook te vervangen door een SMA connector) en daar kan dan een externe (grotere) antenne aan die je op de motor plaatst (bv achteraan naast topcase) en dan gaat je bereik er een stuk op vooruit.

Op UHF frequenties is hoogte en antennewinst het belangrijkste om de afstand tussen twee stations te vergroten.
Om u een voorbeeld te geven, ikzelf en een andere motorrijder hadden een zendontvanger op de motor met een zendvermogen van 10 Watt (Een 13dB tov 0,5 watt) en een winstantenne van ongeveer 1 meter lengte ter hoogte van de topkoffer. Op een vlakke snelweg zonder hindernissen haalden we ongeveer 15 kilometers.

eenmaal iemand van ons twee een berg opreed in de Alpen bijvoorbeeld en de andere ter plaatse bleef, kon dit makkelijk oplopen tot 30 km of meer. (Hoogte = winst). Zolang de antennes elkaar "zien" heb je op UHF verbinding als het vermogen genoeg is.

Hopelijk heb je aan deze technische achtergrond een beetje? Uit ervaring weet ik dat een PMR (met aangebouwde vaste rubber antenne) gedragen in tanktas of op/onder jas tussen motoren ongeveer 1 a 2 km zal dragen, daarna is het een kwestie van geluk (soms eens wat verder, dan weer wat minder).
Plaats reactie